Ons werkgebied in Rotterdam omvat de begraafplaatsen
Begraafplaats en Crematorium St Laurentius Nieuwe Crooswijkseweg 123 3034 PN Rotterdam.
Sinds een aantal jaren is begraafplaats St Laurentius een Gemeentelijk Monument in Rotterdam. De begraafplaats ligt midden in de stad in Crooswijk. Op de begraafplaats is een moderne kapel van de hand van de architecte Francien Houben in gebruik. Zij ontwierp de kapel vanuit het visioen dat begrippen omvat als: stilstaan, reflectie en weer doorgaan. Als symbool van het leven dat doorgaat. Ons bedrijf Peter Bruinstroop ligt vlak naast de St Laurentius. Een mooiere showroom kun je niet hebben, want je ziet de gedenkstenen in hun natuurlijke omgeving waar ze tot hun recht moeten komen. Deze van origine katholieke begraafplaats is in 1864 gesticht. Het was eerst een buitenplaats in Rotterdam met de naam Groenendaal. Die buitenplaats werd aan de kerk gelegateerd onder de voorwaarde dat het een begraafplaats zou worden. Deze begraafplaats heeft een soort kloosterhof een Campo Santo een galerij zoals je die veel in Italie ziet waar in kelders begraven kan worden. Vanaf de entree loopt een pad in rechte lijn naar de kapel en vandaar uit straalsgewijs zijn de hoofdpaden aangelegd. In 1999 kreeg de begraafplaats de naam St Laurentius.
Gemeentelijke Begraafplaats Crooswijk Kerkhoflaan 1 Rotterdam
De gemeentelijke begraafplaats Crooswijk is een van de oudste en bekendste begraafplaatsen van Rotterdam en ligt in de gelijknamige wijk Crooswijk. Liggend aan de Rotte waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft is deze begraafplaats al in 1832 vervroegd in gebruik genomen. Door een cholera epidemie was er een grote behoefte aan begraafplekken. Bij de keuze van de bomen is er uitgegaan van treurbomen wilgen berken en iepen. De oude neoclassistische ingang bevat een prachtig gietijzeren hek dat dicht zit vol symboliek van fakkels en kransen hekken. Vanaf 1915 is er een nieuwe ingang in gebruik aan de Kerkhoflaan. Bovengronds begraven in een nis in drie lagen is een van de opties die er aangeboden worden net als een islamitisch vak en een urnengraf.
Gemeentelijke Begraafplaats Zuiderbegraafplaats Slinge 50 3084 EB Rotterdam
In 1927 is het polderland opgespoten en daar heeft men in 1938 een begin gemaakt met de aanleg van de Zuiderbegraafplaats. In 1971 is er een Islamitisch vak bijgekomen en er zijn gebieden ingericht voor Soennieten, Chinezen, Pakistaanse hindoes. Door het bombardement van 10 mei in 1940 en de vele dodelijke slachtoffers die daarbij vielen is de begraafplaats vervroegd geopend.
Gemeentelijke Begraafplaats en Crematorium Hofwijk Overschie Delftweg 230 3046 Rotterdam
Vanuit Rotterdam bezien aan de Delftse kant ligt aan de Delftse Schie begraafplaats. Hofwijk wordt net als Crooswijk besproken op Wikipedia wat veel zegt over de bekendheid van deze begraafplaatsen in de Rotterdamse regio. Er is een algemeen- en een Rooms Katholiek deel en een urnentuin te vinden. En er is een ere hof voor militairen die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Er zijn graven te vinden van Anna Blaman, Bep van Klaveren en Andre van der Louw en Daan Monje. Van de 3 begraafplaatsen is Hofwijk de nieuwste. Dateren de anderen uit de 18e eeuw, deze is in 1938 aangelegd als begraafplaats voor de toenmalige gemeente Overschie. Om op die plek begraven mogelijk te maken moest de begraafplaats enorm opgehoogd worden met duinzand dat over de Schie met boten vanaf Waalsdorp werd aangevoerd.
Begraafplaats Nederlands Hervormde kerk Hillegondakerk Hillegersberg
In Hillegersberg heeft een kasteel gelegen en daarvan is een zandheuvel en ruïne overgebleven. Het gebruik van deze zandheuvel als begraafplaats is nauw verbonden met de geschiedenis van de kasteelruïne. In de verre omtrek was de zandheuvel het enige droge stuk grond waar men de doden kon begraven in een verder aan getijden onderhevig moerasgebied. Volgens de legende zou Hillegond de Reuzenmaagd de zandheuvel hebben geformeerd. Met een schort vol zand op weg van de kust naar huis struikelde ze over het lijk van haar minnaar. Het zand viel uit haar schort en op de dus ontstane heuvel is het kasteel gebouwd. De oudste vermelding van begravingen gaan terug tot 1565 toen werd er in de kerk en de ruïne begraven. De ruïne de muur en het hek van de begraafplaats staan op de Rijksmonumentenlijst.
- Begraafplaats Nederlands Hervormde kerk Charlois
- Gemeentelijke Begraafplaats Oudeland Oudelandseweg 211 3194 XA Rotterdam Hoogvliet
- Gemeentelijke Begraafplaats Pernis Ring 548 3195 XT Rotterdam
- Begraafplaats Nederlands Hervormde Kerk Oud Kralingen
Meer over Rotterdam
Rotterdam is de grootste haven van Europa, het was ooit de grootste ter wereld maar nu moet het 4 Chinese havens voor laten gaan. Door deze havenactiviteiten vormt de stad van oudsher een mengelmoes aan nationaliteiten. Dat zie je ook weer terug op de begraafplaatsen. Rotterdam is ontstaan vanuit Delftshaven een haven die door de gemeente Delft is aangelegd aan de rivier de Maas, omdat het deel in Delft zelf ging verzanden. In de 19e eeuw met de industriële revolutie in met name Duitsland is de haven enorm gaan groeien om tot 2004 de grootste haven van de Wereld te zijn geweest. Tot 1962 was dat New York. De stad is de een na grootste stad van Nederland en met 650.000 inwoners een metropool te noemen in de Nederlandse verhoudingen. De naam Rotterdam komt van een dam in de rivier de Rotte. De Nieuwe Waterweg de open verbinding met zee dateert van 1866 tot 1872. Daarna zijn de vele havenbekkens gegraven. Momenteel vinden de voornaamste haven activiteiten plaats in Europoort op de Maasvlakte. Daar is een volautomatische container terminal gebouwd. Op 10 mei 1940 is de binnenstad geheel verwoest door een Duits bombardement. Die binnenstad is na de Oorlog voortvarend herbouwd, de Nieuwe Bijenkorf vormde in 1957 een ijkpunt en Rotterdam biedt Nederland dan ook een staalkaart aan moderne architectuur.