gafsteen letters inkleurenHoe kan je letters inkleuren op een grafsteen?

Letters kun je inkleuren met metaal lakverf. Tenminste dat is wat de meeste steenhouwers gebruiken. Vroeger werd daar fietsenlak voor gebruikt de zwarte verf waarmee men fietsen lakte en bijwerkte. De gedenkstenen waren toen van hardsteen en met een flessenkurk gedoopt in de zwarte lak maakte men de letters die er bovenuit staken zwart.

Moderne letters liggen verdiept

De letters die vandaag de dag aangebracht worden liggen verdiept in de gedenksteen en zijn daarna met verf opgevuld. De verf aanbrengen is nogal een precies karwijtje en men moet goed uitkijken dat men niet de gehele gedenksteen onder de verf smeert. Ook de weersomstandigheden spelen een woordje mee. De gedenksteen moet goed droog zijn dus een stralende zomerdag is te verkiezen om het werk uit te voeren.

Overtollige verf en meerschuim

Overtollige verf dat over de randjes is gegaan, kan men verwijderen met een stuk meerschuim dat normaal in de vogelkooi hangt. Dat schuim beweeg je over de droge letters heen. Het schuim beschadigt de steen niet, daarvoor is het te zacht maar schuurt wel de overtollige verf mee weg. Wordt het u allemaal te bewerkelijk dan kunt u ook het natuursteenbedrijf vragen de letters bij te werken dat is hun dagelijks werk waar ze zeer vertrouwd mee zijn.

Menu