kosten grafWat kost een graf?

Een graf kost tussen de 1500 en 5000 euro voor 20 jaar. De kosten van graven lopen in Nederland per plaats en per bergraafplaats zeer uiteen. Daarbij komt het voor dat de duurste en goedkoopste begraafplaats in een regio vaak nog geen 5 km van elkaar verwijderd zijn. Er is geen enkele relatie tussen het geboden voorzieningen niveau op een begraafplaats en de prijzen die men er voor een graf vraagt. Het loont dus zeer de moeite om die prijzen lang van te voren op te vragen zodat men een gefundeerde keuze voor een begraafplaats kan maken.

Eigen- en Algemeen graf

Een algemeen graf is het goedkoopste. Daar heeft men alleen geen enkele zeggenschap over wie er in de graven begraven wordt. Dat gebeurt in volgorde van binnenkomst en de begraafplaats beheerder wijst het betreffende graf toe. Het kan dus voorkomen dat een echtpaar die na elkaar sterven niet in een graf terecht komen.

Eigen graf

Bij een eigen graf bepaalt de rechthebbende wie er in het graf begraven mag worden. Meestal is er plaats voor 3 personen die in veel gevallen boven elkaar begraven worden. In het Noorden waar meer ruimte is, is vaak ook de mogelijkheid om naast elkaar begraven te worden. Een eigen graf huurt men meestal voor 20 jaar en dat kan per keer met 10 jaar verlengd worden zolang men de leges maar blijft betalen. De meeste grafkosten zijn binnen het redelijke in een uitvaartpolis  opgenomen.

Menu